Subscribe for daily wellness inspiration

Like onlymyhealth on Facebook!

Dark circles dry skin or body odour heres the cure

By  , Jagran Cityplus
Jul 30, 2010
4.8 / 5(4 Ratings)

dry skinQ1.My skin gets tanned very easily and starts to look extremely dull. What should I do?

 

Rekha Ganguly, Noida

 

ANS 1:  First and foremost it is important that you use a sunscreen of an SPF  30+ whenever stepping out. Sandalwood is a natural skin lightener and you can massage your skin with 1 drop of pure sandalwood oil mix with 1 tsp of  honey and the juice of 1 lemon after this apply a face pack with pure sandalwood. When it dries wash the face with cold milk and the n water. This should be done twice a week.

 

Q2.My dark circles are making me feel depressed. Please help!

 

Sarita Sharma, Ghaziabad

 

ANS 2:  First and foremost get an internal checkup to check for any internal weakness. Most people do not realize that low hemoglobin levels can also lead to dark circles. Drink atleast 10-12 glasses of water daily and include lots of fresh fruits and vegetables in your daily diet.Massage the eye area with ½ tsp of coconut oil, ½ tsp of almond oil and the juice of 1 lemon. This should be done daily at night for atleast a month before you see a difference.

 

Q3.I have started getting dark patches on my cheeks like pigmentation.I do not want to go in for chemical peeling. Pls suggest a natural remedy.

 

Latika

 

ANS3:  Hyper pigmentation takes a lot of time to clear and even fade and I would suggest that you should make the following scrub: 2 tsp of almond powder, 2 tsp of sandalwood powder, 1 tsp of china clay, 1tsp of lemon peel powder mixed with milk and egg white and apply all over the skin. When it has dried dab with milk and scrub off gently. This should be done on alternate days for results.

 

Q4:My hair is extremely oily and lifeless. Please suggeatsomething.

 

Sunita Mendiratta

 

ANS4:  I would suggest that you use an after shampoo rinse which reduces oiliness. Mix together the juice of 1 lemon with 1 glass of  strained tea water and after shampooing rinse the hair with this and let it dry naturally. You can also add 1 drop of lavender or rose essential oil to make your hair smell fabulously. For frizzyness in the hair massage 5 tbsp of honey into the scalp and the hair and shampoo normally with a mild shampoo after ½ an  hour.

 

Q5:I have a lot of body odour,Please help.

 

Amit Sethi, NCR

 

ANS 5:  Avoid eating strong smelling foods especially onion  and garlic based. Also wear only cotton fibers and drink atleast 10-12  glasses of water daily. In your last bath water rinse mix the juice of 2 lemons and 5 tsp of salt as well as ½ tsp of lavender oil. You'll find a mark difference in your body odour.

 

Q6:I have stretch marks on my upper arms,I am using olive oil but to no  avail. Pls help.

 

Ratna,Ghaziabad

ANS 6:  Olive oil will not help reduce stretch arks although it will help your skin glow and moisturize your body. Take 5 almonds and grind them to a very smooth paste by adding a very little milk mixed with 1 tsp of coconut oil  and when it has dried dab with milk and scrub for atleast 5-7 minutes. This should be done daily.

 

Q7:I have no time for any beauty regime but my face gets badly tanned.Please suggest.

 

Monica lal

 

ANS7:  Always use a sunscreen since you do not have any patience and do not  want to spend any time and effort to reduce your tan. All  it will cost you is a little legwork and 5 minutes to apply it every time you step out of the  house.

 

Q8:I have a burn scar on my hand which looks awful. Please suggest something  other than plastic surgery to lighten it.

 

Rama

 

ANS 8:  Massage the scar with pure coconut oil daily at night and leave on for several hours. This will help reduce the mark considerably but it may not make it disappear completely.

 

Q9.How do I lighten my teeth?

 

Ramica

 

ANS 9:  I would advise that you should see a dentist immediately for a tooth polishing. For now scrub the teeth with ½ tsp of salt, ½  tsp of charcoal and  ½ tsp of lemon peel powder.

 

Q10:Please advise something for my freckles.

 

Anita Lulla

 

ANS 10: Always use a sunscreen whenever stepping out of the house as this will help reduce any further break out of freckles. Mix 2 tsp of green pea powder with 2 tsp of Multani mitti and 1 tsp of camphor and take a tsp at a  time mixed with rose water and apply all over the skin. When it has dried dab with cold water and scrub off.Natural Beauty Tip of the Week: - Mix ½-mashed banana with milk and apply on hands for super-soft skin in minutes. 

Related Articles
4.8 / 5(4 Ratings)
Write a Review
Post a Comment
Disclaimer +
Though all possible measures have been taken to ensure accuracy, reliability, timeliness and authenticity of the information; Onlymyhealth assumes no liability for the same. Using any information of this website is at the viewers’ risk. Please be informed that we are not responsible for advice/tips given by any third party in form of comments on article pages . If you have or suspect having any medical condition, kindly contact your professional health care provider.